Suradnja

Prosinac 26th, 2008

zrada ovih stranica zahtjeva mnogo, i do sada je cijela ekipa ljudi utrosilo hrpu sati slobodnog vremena i mnogo mnogo truda da bi vam pruzili sto bolji sadrzaj. Nazalost, cjeli projekt zahtjeva jos vise.

Stoga BHWebmasters.net trazi suradnike koji su spremni podjeliti svoje znanje, pomoci i priloziti materijale koji su sami izradili ili koji imaju namjeru razraditi.

U cilju regulacije novih clanova i suradnika BHWebmasters.net-a, uspostavili smo nekoliko tacaka za koje mislimo da ce razjasniti svim potencijalnim suradnicima nasu ozbiljnost na ovom polju, i uspjeti razabrati izmedju onih koji bi htjeli biti u asocijaciji sa nama “iz fazona”, od onih koji zbilja djele nase ideje o podjeli znanja.

Sljedece tacke prihvacene su od strane trenutacne ekipe BHWebmasters.net  i mjerodavne su pri primanju novih clanova.

U svakom slucaju, ukoliko imate zelju za suradnjom, molim vas da sljedece tacke uzmete u obzir:


Jedan: Clanstvo BHW-a je strukurisan sa tri nivoa – Autori, Suradnici, Pripravnici. Proces primanja novih clanova ne moze zaobici ustanovljeni proces, odn. svi potencijalni clanovi moraju proci pripravnicki period, potom period suradnistva, potom dostizu zvanje Autora BHW.


Dva: BHW-om upravlja vecina Autora, glasanjem, na oficijelnom forumu BHW-a, po svim pitanjima vezanim za BHW. Vremenski period glasanja po bilo kojem pitanju je 14 dana, potom se donosi odluka. Uzdrzanim ce se smatrati bilo koje odsustvo glasa. Odlucujuci glas ima Zeljko, ukoliko postoji potrebe da se
takav glas trazi u slucaju odsustva vecine po bilo kojem pitanju, kao prvi medju jednakim, i organizatorom ovog projekta.


Tri: Pripravnicki period traje 2 mjeseca i 4 clanka. Odsustvo aktivnosti u tom periodu ce se uzeti u obzir u negativnom smislu, i vazit ce kao valjani razlog ne prosljedovanja potencialnog u veci nivo suradnje. Da bi se stepen suradnje povecao, potreban je vecinski glas Autora. Autori glasaju na osnovu kvalitete materijala.

Suradnicka faza clanstva traje 4 mjeseca. U tom periodu Suradnik mora da dokaze svoju volju za radom koje usko prate zelje i nastojanja ekipe BHW.

Djelo koje Suradnik oformise u tom periodu mora biti “znacajno” u smislu teme koju je prihvatio za obradu (ni u kojem smislu ne zahtjevamo sveobuhvatno, “znacajno” se ovdje odnosi u smislu ili informaticke opste teme, ili specificno na proces ili vjestinu unutar opste teme i da u svojim nastojanjima pokusava obuhvatiti znacajan dio znanja vezanim za zabranu temu).
Postizanjem statusa Autora postize se glasanjem Autora. Dobijanjem statusa Autora, osoba stice sve privillegije i obaveze Autora. Pozitivni znacaj ce se davati temama koje nisu do sada obradjeni u BHW.


Cetri: Autori djela uvijek ostaju vlasnici svojih materijala.


Pet: Plagijat se ne tolerise i dokaz plagijatorstva je dovoljan razlog iskljucenja iz suradnje sa BHW-om. U slucaju prjevoda, potrebno je osigurati odobrenje autora djela i jasno naznaciti autora, kao i cinjenicu da je materijal prjevod, a ni u kojem slucaju orginalno djelo prevodioca.


Sest: Medju Autorima je podjeljena urednicka duznost za pojedinacne informaticke oblasti. Obaveze Urednika su uredjene posebnim tackama, ukljucujuci i koordinaciju materijala, raspored duznosti unutar oblasti i sl.


Sedam: Autor ima dvije mogucnosti da to prestane biti: Samovoljno moze napustiti svoje mjesto Autora BHW, i u krajnjem slucaju tezeg prestupa protiv BHW, dvotrecinskom odlukom preostalih Autora, ukljucujuci proces iznosenja optuzbi na postupak, i replika. Posljednja tacka ostaje jedino
kao mjera zadnjeg izbora.


Osam: Svi koji prilaze BHW (kao posjetioci stranica, studenti nasih materijala, pripravnika, suradnika i Autora) imaju pravo na jednak uljudan i ljudski tretman od strane svih ukljucenih u BHW projekt.


Devet: BHW ni u kojem slucaju nece posluziti kao podijum bilo kojim politickim, vjerskim i ideoloskim stavovima. Historija, kultura, jezik, nacija, politika, socijalni status, moda, muzika, kulinarstvo, opojne substance i moral su van domena materijala kojim se ovaj projekt bavi.


Deset: BHW se ni u kojem slucaju nece sluziti nezakonitim sredstvima i procesima. Postupanje svih koji su ukljuceni u ovaj projekt mora, u vremenu kada predstavljaju BHW , da bude u skladu sa dobrim netiquetom.


Jedanest: Za rad na BHW nije moguce zahtjevati naknadu bilo koje vrste. Ukoliko potencijalnim suradnicima nije dovoljna naknada osjecaj zadovoljstva dijeliti svoje znanje sa ostalima, oficijelna preporuka tim pojedincima je da BHW nije najpogodniji medij za njihove aspiracije.


Dvanest: Provokacije i licne debate nisu dozvoljeni na BHW. Na kritiku se ne odgovara napadom. Predispozicija bilo koje debate u vezi BHW je optimizam i pozitivnost.


Trinest: BHW nije geografski odredjena. Dok je vjerovatno sadasnje stanje takvo da vecina Autora potjece iz Bosne i Hercegovine, uslov suradnje sa BHW nije sa tim ogranicena u smislu sadasnjeg boravka, i u krajnjem slucaju opcenito i bilo kojom asocijacijom sa BiH. BHW je usmjereno ka svima onima
koji razumiju sta na ovim stranicama pise.


Cetrnest: Dok ce svaki napor biti usmjeren ka tacnosti informacija na ovim stranicama, BHW i njeni suradnici nisu u mogucnosti da prime odgovornost u bilo kojem vidu za bilo koju informaciju, i u potpunosti su odgradjeni od bilo kojeg djela ili proizvoda nastalim kao produkt proucavanja ovih
stranica. Informacije ovdje su ponudjene voljom suradnika i namjenjene su pozitivnom razvoju informatike na nasem govornom podrucju, i bilo koja zloupotreba je van namjene ovog materijala, i u slucaju takvih naknana, BHW povlaci pravo tim osobama na pristup BHW materijalima.


Tacke koje se bave primanjem novih suradnika nisu samo ogranicene na ove navedene, i BHW zadrzava pravo da koriguje, dodaje, izbacuje i mjenja tacke kako vidi shodno.

Ove tacke ni u kojem slucaju nisu zamisljene kao nepremostiva prepreka potencijalnim suradnicima, vec naprotiv, kao strukurisani i proziran proces primanja osoba slicnih ideja u jednu geografski rasprostranjenu ekipu, sa ciljem odrzavanja, promovisanja i razvoja Projekta BHW.

U svakom slucaju, ukoliko imate interesovanja u nas rad i suradnju sa ovom mladom ekipom, ukoliko zelite objaviti bilo kakve orginalne informaticke mateirjale na ovim stranicama, javite se putem E-Poste.

Unaprijed zahvaljujem, ispred Ekipe BHWebmasters.net-a, Zeljko Kvesic, pokretac BHWebmasters.net Projekta, Autor, Glavni i Odgovorni Urednik.

Popularity: 2% [?]

Komentari su deaktivirani.