Home > Web 2.0 > Kako kreirati aplikaciju za Facebook 2. dio

Kako kreirati aplikaciju za Facebook 2. dio

Siječanj 5th, 2009

Nakon sto smo u prvom dijelu ovog serijala upoznali osnove potrebne za kreiranje Facebook aplikacije (FBML, FQL) krenut cemo sa izradom nase aplikacije. Kada odlucite kreirati vlastitu aplikaciju za FB, potrebno je naravno kao prvo odluciti sto napraviti.

Prvo pitanje koje si moramo postaviti je sto zelimo postici sa nasom aplikacijom. Promociju vlastitih usluga, reklame, jednostavno zabavu za par korisnika. Mislim da je motivacija vecinom prva ili druga opcija. Dakle iskoristiti ogroman potencijal koji nosi Facebook i prezentirati svoju aplikaciju milionskoj publici.
U nasem primjeru, kreirat cu aplikaciju za promociju Caroos.de portala. Aplikacija ce unutar Facebook-a prikazati 3 slucajna clana sa drugog social network-a. Priznajem da nije nista posebno, ali cilj ovoga je prikazati koliko se jednostavno i brzo moze izraditi jedna aplikacija za FB.

Caroos nudi jedan Webservice koji prikazuje ta navedena tri slucajna clana. caroos aplikaciju za Facebook kreirat cemo u PHP-u da bi smo pristupili webservicu.
Evo kako izgleda PHP code stranice:

sourcecode_fbapp

Ovo je jedna definitivno primitivna facebook aplikacija, koja ima samo jedan cilj a to je da prikaze koliko je jednostavno krenuti sa izradom aplikacije.
Ukoliko kreirate aplikaciju u PHP-u, onda vam je prije svega potreban API od facebook-a koji mozete preuzeti na developer stranicama (pogledajte prvu lekciju). Tu datoteku morate uvezati u svoj PHP skript (to je drugi include u gornjem kôdu). Nakon toga je potrebno inicijalizirati facebook klaus. Prvo unesete svoj apikey i appsecret. To su podaci koje cete dobiti nakon registracije u developer sekciji facebook-a. Nakon toga je pomocu ovog:
$user_id = $facebook -> require_login();

Dobijemo id korisnika koji trenutno posmatra nasu aplikaciju. Nakon ovoga, putem FBML tagova mozemo prikazati razne informacije koje su relevantne za ovog korisnika. Tako je npr. moguce prikazati ime korisnika pomocu ove naredbe:
<fb:name uid=\”$user_id\” useyou=\”false\” />
koristi
Ukoliko u vasoj aplikaciji zelite prikazati prijatelje korisnika koji je trenutno logiran, koristite ovaj kôd:

echo "Friends:";
$friends = $facebook->api_client->friends_get();
$friends = array_slice($friends, 0, 25);
foreach ($friends as $friend) {
 echo "
$friend";
}

To bi za ove prve dvije lekcije bilo sve. Kreirati jednostavnu aplikaciju za Facebook moguce je za 1-2 sata ukljucujuci registraciju i kucanje nekoliko redaka kao u nasem primjeru. No da bi ste napravili pravu aplikaciju koju ce ljudi koristiti potrebno je mnogo vise. Navest cu samo nekoliko stvari: dodavanje u favorite, poziv za prijatelje, preporuke i slicno.

U nekom od narednih clanaka na ovu temu, dotaknut cemo upravo te teme. Ukoliko neko od posjetitelja ima dobru ideju za neku BHW aplikaciju onda nam se javite i podijelite to sa nama. Mozda zajedno realiziramo to kroz lekcije.

Evo i linka do ove jednostavne caroos aplikacije: caroos on facebook

Popularity: 9% [?]

Web 2.0 , ,

 1. Haris
  Kolovoz 20th, 2010 at 08:38 | #1

  Kada će biti 3. dio.. jedva cekamo :D

 2. Laza
  Siječanj 1st, 2011 at 19:50 | #2

  Ja bih volio da na fejsu osvane igra “Guvernor of Poker 2″. Najjaca poker igra, po meni bolja od HoldEm-a :)

 3. milos
  Prosinac 31st, 2011 at 12:42 | #3

  ma kavi ja nista nerazumem moze mi neko napraviti aplikaciju

 4. milos
  Prosinac 31st, 2011 at 12:42 | #4

  neznem ge sta ide nista

 1. No trackbacks yet.