Home > Novosti > Turbo Pascal proslavio 30. rodjendan

Turbo Pascal proslavio 30. rodjendan

Studeni 22nd, 2013

20.11.2013 dakle prije tocno 30 godina Borland je izdao prvu  verziju Turbo Pascal-a i time ubrzo revolucionirao trziste razvojnih okruzenja. Turbo Pascal je ujedinio je editor, kompajler i debugger u jednom alatu sto je omogucilo povecanu produktivnost pri programiranju. U vrijeme izlaska verzije 1.0 racunala i operativni sustavi bili su potpuno drugaciji. Za nase mladje citatelje vazna informacija je da MS DOS nije omogucavao multitasking, dakle programer je morao izaci iz editora ako je npr. htio da kompajlira svoj projekat. Turbo Pascal je prvi put omogucio sve te operacije iz jednog alata. U tadasnje vrijeme ogromna inovacija.

Turbo Pascal, DOS verzija

Turbo Pascal, DOS verzija. Slika preuzeta sa wikipedia.org

Osim toga Pascal je imao jos dvije vazne karakteristike koje su ga proslavile: kompaktan i mal alat sto je omogucilo brz rad i niska cijena. 50 tak $ je bio samo dio cijene koje su trazili drugi za svoje proizvode. Zahvaljujuci tome Turbo Pascal je izrastao u standard za razvijanje na PC racunalima i to se promijenilo tek u 90-tim nakon pojavljivanja Microsoftovih alata (Visual Basic). 1990 Borland je izdao Windows verziju Turbo Pascala sa windows verzijom IDE-a za razvijanje Windows aplikacija.

2002 Turbo Pascal je oficijelno otisao u “vjecna lovista” kada je Borland razne verzije ponudio na besplatan download kao anticki software. Ovdje mozete preuzeti Turbo Pascal.

 

Popularity: 11% [?]

Novosti

  1. Trenutno nema komentara.
  1. No trackbacks yet.