Home > PHP-tecaj > PHP tecaj: Uvod

PHP tecaj: Uvod

Prosinac 25th, 2008
Sta je PHP?

***Napomena: kroz sljedece lekcije code ce bit prikazan plavom bojom, komentari coda zelenom bojom, a output crvenom bojom texta.***

php
PHP (skracenica od PHP: Hypertext Preprocessor) je skript-jezik koji se direktno upisuje u HTML stranice, tj. autor upisuje PHP naredbe skupa sa HTML-naredbama u jedan “fajl”. (file-engl.; Datei-njem. u daljnjem tekstu koristicu izraz fajl) .

Prilikom pozivanja ovog “fajla”, PHP-naredbe se “prevode” uz pomoc jednog dodatnog software-a na serveru, i to korak po korak – tj. onako kako su napisane, i rezultat tog “vrijednovanja” vraca se posmatracu kao rezultat.

PAZNJA: Server mora biti “PHP-sposoban“. Standardno uredjen server ne prepoznaje ove PHP naredbe, tako da ih ne moze prevesti ni prepoznati.

O instaliranju dodatnog software-a ce biti rijeci na drugom mjestu, u ovom slucaju se oslanjam na to da je server vec pripremljen za rad sa PHP-om. (Ukoliko imate System-administratora, najbolje bi bilo da se informisete kod njega.)

U zavisnosti od nacina instalacije, ovaj dodatni software-a moze “prevoditi” tj. razumije samo fajlove sa nastavkom “.php3” , ili takodje i fajlove sa nastavcima “.html” , “.htm” .

Nastanak PHP se vezuje za 1994 god. i od tada ima sve vise i vise pristalica. Poseban znacaj se ima koristenje PHP-a u vezi sa “bankama podataka” (database -en, Datenbanken -de;).

PHP-jezik je dosta slican prog. jeziku C, javi i perlu.

Detaljno objasnjenje (doduse na engleskom jeziku) mozete naci na www.php3.net.

Popularity: 1% [?]

PHP-tecaj

  1. Trenutno nema komentara.
  1. No trackbacks yet.