Archive

Archive for the ‘Novosti’ Category

Turbo Pascal proslavio 30. rodjendan

Studeni 22nd, 2013

20.11.2013 dakle prije tocno 30 godina Borland je izdao prvu  verziju Turbo Pascal-a i time ubrzo revolucionirao trziste razvojnih okruzenja. Turbo Pascal je ujedinio je editor, kompajler i debugger u jednom alatu sto je omogucilo povecanu produktivnost pri programiranju. U vrijeme izlaska verzije 1.0 racunala i operativni sustavi bili su potpuno drugaciji. Za nase mladje citatelje vazna informacija je da MS DOS nije omogucavao multitasking, dakle programer je morao izaci iz editora ako je npr. htio da kompajlira svoj projekat. Turbo Pascal je prvi put omogucio sve te operacije iz jednog alata. U tadasnje vrijeme ogromna inovacija.

Turbo Pascal, DOS verzija

Turbo Pascal, DOS verzija. Slika preuzeta sa wikipedia.org

Osim toga Pascal je imao jos dvije vazne karakteristike koje su ga proslavile: kompaktan i mal alat sto je omogucilo brz rad i niska cijena. 50 tak $ je bio samo dio cijene koje su trazili drugi za svoje proizvode. Zahvaljujuci tome Turbo Pascal je izrastao u standard za razvijanje na PC racunalima i to se promijenilo tek u 90-tim nakon pojavljivanja Microsoftovih alata (Visual Basic). 1990 Borland je izdao Windows verziju Turbo Pascala sa windows verzijom IDE-a za razvijanje Windows aplikacija.

2002 Turbo Pascal je oficijelno otisao u “vjecna lovista” kada je Borland razne verzije ponudio na besplatan download kao anticki software. Ovdje mozete preuzeti Turbo Pascal.

 

Popularity: 11% [?]

Novosti

#dchh drugi dan developer conference 2013 u Hamburgu

Studeni 10th, 2013

Postovani posjetitelji,

nakon izdasne zabave i nekoliko piva sa kolegama programerima iz Bugarske koje sam upoznao poceo je drugi i zavrsni dan konferencije u Hamburgu. Dan je bio prepun odlicnih i zanimljivih predavanja tako da je izbor prave teme bio tezak. Za prvo predavanje sam se odlucio posjetiti izlaganje Ekke-a programera starog kova koji se bavi razvojem mobilnih aplikacija za Blackberry i Andorid. Ocekivao sam neke nove stvari ali predavac je samo pricao o mogucnostima mobilnih uredjaja danas pokazivajuci neke projekte i slicno. Dakle nazalost za mene nista novo jer i sam imam hrpu slicnih uredjaja koje svakodnevno koristim.

Sljedece predavanje bilo je vec interesantnije. Tema PostgreSQL kao Nosql baza podataka. Tu sam ocekivao takodjer malo vise. Predavac je pricao o novim ili starijim ali manje poznatim tipovima podataka (vidi sliku). No vecinu toga vec koristimo. jedino novo sto sam cuo je Json tip unutar kojeg se moze definirati unique kljuc. Vise o ovome napisat cu u jednom od iducih postova.

Poslije izdasanog rucka i nekoliko kava krenuo je poslijepodnevni dio. Prvo predavanje je opet bilo na temu PostgreSQl i prakticni primjeri tvrtke Adspert o tome kako su oni rijesili probleme sa velikom hrpom podataka. Njihovo rijesenje je skaliranje na vise baza, koristenje vise servera i slicno.

Netom poslije toga slijedilo je najbolje predavanje  cijele konferencije. Johanes Mainusch je pricao o suradnji programera (nerds) i menadzere. O value chain (kako novac ide od musterije do developera preko raznih menadzera i stalno se umanjuje iznos) i o tome kako i menadzeri treba da postanu neds da bi suradnja bila bolja. Jako jako dobro predavanje.Evo i par slika:

Zadnje predavanje pred put kuci odlucio sam posvetiti Hbase nosql bazi podataka i konacno naucio nesto novo. Predavac je na nekoliko prakticnih primjera pojasnio koliko su nosql baze jednostavne za koristenje.

Moj rezime nakon dva dana: apsolutna preporuka za posjetiti. Konferencija koja je prilicno jeftina (early bird 200, krajnja cijena 300 EUR). Studenti dolaze za 40 a Blogeri za 90 EUR. Dakle ako govorite njemacki apsolutno preporucujem posjet naredne godine. Sutra ili prekosutra slijedi i kratki intervju sa osnivacem i organizatorom konferencije Tarek Müller.

Poz i do citanja

Popularity: 10% [?]

Novosti

Rezime prvog dana Developer Conference 2013 u Hamburgu #dchh

Studeni 8th, 2013

Postovani posjetitelji,
prvi dan je gotov i nakon sto sam prezivio i party noc evo da iskoristim priliku prije pocetka prvog predavanja (hvala organizatorima sto je tek u 10:00) da napisem jedan kratki izvjestaj prvog dana. Kao prvo htio bih da pohvalim organizatora konferencije za odlicnu organizaciju pocevsi od prijave, preko organizacije hrana i pica pa speakera sve do sinocnje zabave sve je organizirano odlicno.

Ja sam dan odlucio poceti sa predavanjem o analizama velikih podataka ali je predavanje bilo toliko “suho” da sam odlucio napustiti isto i preci u susjednu prostoriju gdje je Judith Andersen drzala predavanje o retrospektivama unutar scruma i opcenito agilnog projekt menadzmenta unutar IT projekata.

Retrospektive

Jako korisno predavanje za sve koji pokusavaju biti agilni ili koji koriste scrum. U jednom od narednih postova cu se posvetiti toj temi. Nakon toga sam posjetio predavanje pod naslovom: How Learning Really Drives The Innovation Cycle. Bary je pricao o primjerima kontinuiranog isporucivanja software i razvoj software na osnovu hipoteza. Jako zanimljivo. Ako nadjem materijal sa predavanja objavit cu link ovdje.

Slijedio je rucak a nakon toga poslijepodnevni program. Poslusao sam predavanje o tome “da li mozes biti CTO?”. Jako interesantno predavanje o tome kako ide put programera od juniora, preko seniora, do vodeceg programera i konacno do CTO-a (chief technical officer). Jedna vazna stavka pri tome je da kao CTO budete dio vodece strukture tvrtke te da u toj ulozi prakticki vise niste aktivni u programiranju. Jedan vazan savjet je bio da kao CTO uvijek morate biti upoznati sa tehnologijama koje koristite da bi ste bili u stanju kompetentno pricati sa vasim timom.

Posljednja dva predavanja sam posvetio javascript-u. Node.js i agularJS. Live coding na bini i jako kompetentan predavac Golo Roden koji je izdao i prvu knjigu na njemackom jeziku o node.js. Definitivno inspiracija da pogledam te tehnologije i poigram se sa njima.

Danas krecem u 10:0 sati sa predavanjem Mobile Computing – nur ein neuer Hype oder mehr? a nakon toga PostgreSQL: Die NoSQL Datenbank die niemand kennt.Osim toga u 15:00 imam zakazan intervju sa jednim od osnivaca konferencije Sebastianom Betzom.

Stay tuned na nasem Twitter racunu za live update-e.

 

Popularity: 10% [?]

Novosti

BHWebmasters.Net on the road #dchh 2013 prvi dan pocinje

Studeni 7th, 2013
Isključi komentare

Prvi dan developer konferencije krenuo je prije 30 minuta. Nakon pozdrava organizatora za nekih 5 minuta krece i prvo predavanje koje cu danas posjetiti. Predictive analytics in practice: dakle o tome kako se ponasanje potrosaca moze predvijdeti na osnovu podataka koji su nam na raspolaganju. Zvuci interesantno. Njemacki opis mozete naci ovdje: Predictive analytics.

Sinoc sam nakon odsjedanja u hotelu obisao stari grad Hamburga tocnije njegov kratki dio u potrazi za vecerom a nakon toga i obavezni spot za sve turiste tzv. Reeperbahn. Veceras slijedi detaljan izvjestaj prvog dana a nadam se i intervju sa jednim od pokretaca i organizatora konferencije.#dchh

http://www.developer-conference.eu/session_post/predictive-analytics-in-der-praxis/

Popularity: 10% [?]

Novosti

BHWebmasters.Net naredna dva dana na Developer Conference u Hamburgu

Studeni 6th, 2013

BHWebmasters.Net ce u naredna dva dana izvjestavati sa Developer konferencije koja se odrzava 7 i 8.11 u Hamburgu. Preko 1500 posjetitelja iz IT scene druzit ce se dva dana uz interesantna predavanja iz aktualnih tema u vezi sa programiranjem i ostalim srodnim temama. Detalje o konferenciji mozete naci ovdje: http://www.developer-conference.eu/

Veceras cu se javiti sa nekoliko impresija sa sjevera Njemacke iz Hamburga a sutra i sa izvjestajem o prvom danu. Pratite i nasu FB stranicu za live aktualiziranja: BHWebmasters na facebook.com.

Developer Conference 2013

Popularity: 10% [?]

Novosti

BHW krecemo opet

Studeni 6th, 2013

Neznam iskreno kad sam zadnji put otvorio vlastitu stranicu. Dosta je vremena proslo od slavnih vremena BHWebmasters.Net-a udruzenja. Od vremena kada su novi narastaji webmastera i programera bili u mogucnosti na nasim stranicama nauciti nesto novo. Dosta je vremena proslo od vremena kada je ekipa od 7-8 entuzijasta njegovala ove stranice i ucinila ih vodecim portalom za online edukaciju i pocetnom tockom za sve one koji su zeljeli nauciti neke osnove o programiranju i webdizajnu.

No onda dodju obaveze, ekipa se ospe i popusti taj neki elan. Tako BHWebmasters.Net miruje verc tri godine. No mene nikad nije popustila ta zelja za dijeljenjem znanja, informacija i vlastitih ideja pa tako krecem u novi popokusaj aktiviranja stranica. Iskoristit cu ime koje smo nekada imali i pokrenuti stranicu sa novim konceptom. Osnova stranica bit ce redovni postovi u vidu bloga o novostima iz IT svijeta. Mobilne tehnologije, programiranje, projekt menadzment i naravno web. Bit cu onoliko aktivan koliko mi dozvoli vrijeme no obavezujem samog sebe na minimalno 3 posta tjedno. Nadam se da ce mi poci za rukom i nadam se da ce blog naci neku svoju publiku.

Kad smo vec kod publike i ciljne grupe ovih stranica evo i u tom smjeru par informacija. Stranica je namjenjena svim ljudima dobre volje koji zele procitati nesto novo i nauciti nesto. Mnogo stvari je preneseno sa stranica iz njemackog ili engleskog govornog podrucja. Tako da je osnovna namjena onima koji ne govore te jezike tako dobro ili jednostavno zele citati na nasem jeziku. Iskoristio bihovaj prvi pist da pozovem sve zainteresirane da se pridruze i doprinesu aktualiziranju ovih stranica. Ako ste zainteresirani kontaktirajte me za dalji dogovor.

Zeljko Kvesic

Popularity: 5% [?]

Novosti